Загради и потпори за зглобови: Видови и употреба

Загради и потпори за зглобови: Видови и употреба

Заградите и потпорите за зглобовите играат витална улога во областа на ортопедијата и спортската медицина. Овие уреди се дизајнирани да обезбедат стабилност, поддршка и заштита на различни зглобови во телото, вклучувајќи ги колената, глуждовите, зглобовите и лактите. Без разлика дали сте спортист кој се опоравува од повреда, некој со хронична болест на зглобовите или едноставно барате да спречите повреди за време на физички активности, разбирањето на видовите и правилната употреба на заградите и потпорите за зглобови е од клучно значење. Во овој сеопфатен водич, ќе навлеземе во светот на заградите и потпорите за зглобови, истражувајќи ги нивните различни типови, условите за кои се користат и најдобрите практики за нивна ефективна употреба.

1. Вовед

Што се загради и потпори за зглобови?

Заградите и потпорите се ортопедски помагала дизајнирани да обезбедат стабилност и олеснување на поединци кои страдаат од проблеми поврзани со зглобовите . Овие уреди најчесто се користат за поддршка на повредени или ослабени зглобови, за ублажување на болката и за спречување на понатамошно оштетување. Заградите за зглобовите доаѓаат во различни форми, секоја прилагодена на специфичен зглоб или состојба. Тие можат да бидат направени од различни материјали, вклучувајќи неопренови, еластични, метални или комбинација од нив, во зависност од нивната намена.

Заедничките потпори, од друга страна, често се облека за компресија или обвивки кои обезбедуваат блага поддршка и помагаат да се намали отокот во погодената област. Тие често се користат во услови за спорт и рехабилитација за да помогнат во процесот на закрепнување.

Важноста на здравјето на зглобовите

Одржувањето здрави зглобови е од клучно значење за целокупната подвижност и квалитетот на животот. Зглобовите служат како врски помеѓу коските, овозможувајќи движење и флексибилност. Сепак, овие сложени структури се подложни на разни повреди и состојби кои можат да ја ограничат нивната функција и да предизвикаат непријатност. Болката и дисфункцијата во зглобовите може да произлезат од фактори како што се стареење, прекумерна употреба, повреди или основни медицински состојби како артритис.

Во такви случаи, заградите и потпорите за зглобовите нудат вредна помош во управувањето и ублажувањето на непријатноста. Тие не се користат само за терапевтски цели, туку се користат и превентивно за да се намали ризикот од повреди при физички активности. Во следните делови, ќе ги истражиме различните типови на загради и потпори за зглобови, условите што ги опфаќаат и како да ја изберете најсоодветната опција за вашите потреби.

2. Видови загради и потпори за зглобови

Заградите и потпорите се високо специјализирани, при што секој тип е дизајниран да одговара на специфични зглобови и услови. Ајде да истражуваме во различните категории на овие уреди и нивната наменета употреба.

Протези за колена

Протезите за колена се меѓу најчесто користените потпори за зглобовите. Тие се дизајнирани да обезбедат стабилност и да го намалат оптоварувањето на зглобот на коленото. Протезите за колена доаѓаат во неколку форми, вклучувајќи:

 • Профилактички загради за колена: ги носат спортистите за да спречат повреди на коленото, особено во спортови со висок контакт.
 • Функционални загради за колена: Се препорачуваат за лица со постоечки повреди на коленото, овие загради помагаат во поддршката и заштитата на повредената област за време на физичките активности.
 • Рехабилитативни загради за колена: Овие се пропишани по операција или повреда за да се ограничи движењето и да се обезбеди контролирана поддршка за време на процесот на закрепнување.

Состојби што се третираат: Заградите за колена се користат за различни состојби како што се кинење на лигаментите (ACL, MCL), повреди на менискусот, остеоартритис и нестабилност на пателата.

Дознајте повеќе за заштита на зглобовите при физичка активност.

Протези за глуждот

Заградите на глуждовите се неопходни за поединци со слаби или повредени зглобови. Тие доаѓаат во различни стилови, вклучително и дизајни со врвка, шарки и обвивка, при што секој нуди различни нивоа на поддршка и заштита.

Состојби што се третираат: Заградите за глужд најчесто се користат за истегнување на глуждот, нестабилност и хронични состојби како што е Ахиловата тендинитис.

Протези за зглобови

Протезите за зглоб се дизајнирани да го поддржат и имобилизираат зглобот на зглобот, кој е склон кон прекумерна употреба повреди и состојби како синдром на карпален тунел.

Услови што се третираат: Протезите за рачни зглобови се препорачуваат за синдром на карпален тунел, истегнување на зглобот и повторувачки повреди на истегнување.

Протези за лактот

Протезите за лактот се користат за справување со состојбите кои влијаат на зглобот на лактот. Тие обезбедуваат компресија и поддршка за ублажување на болката и промовирање на заздравувањето.

Состојби што се третираат: Вообичаените состојби кои се третираат со загради за лактот вклучуваат тениски лакт (латерален епикондилитис) и голферски лакт (медијален епикондилитис).

Протези за грб

Протезите за грб, исто така познати како лумбални загради, се дизајнирани да го поддржуваат долниот дел на грбот и ‘рбетот. Тие често се користат за постурална корекција и за ублажување на болки во грбот.

Состојби што се третираат: Заградите за грб се користат за состојби како што се хернија на дискови, сколиоза и напрегање на долниот дел на грбот.

Протези за рамо

Протезите за рамо се користат за стабилизирање и поддршка на рамениот зглоб. Тие доаѓаат во различни стилови, вклучувајќи загради за клучната коска за повреди на клучната коска.

Услови што се третираат: Протезите за рамото се користат за дислокации на рамото, повреди на ротационата манжетна и повреди на акромиоклавикуларниот (AC) зглоб.

Протези за вратот

Протезите за вратот, познати и како цервикални јаки, се користат за имобилизација и поддршка на вратот по повреди на вратот или операции.

Услови што се третираат: Заградите за вратот најчесто се користат по операција на вратот, повреди од удар со камшик и фрактури на цервикалниот ‘рбет.

Сега кога ги истраживме различните типови на загради и потпори за зглобови и нивните соодветни апликации, ајде да продолжиме да ги разбираме заедничките состојби на зглобовите што ги решаваат овие уреди.

3. Заеднички состојби на зглобовите

Неопходно е да се разберат различните состојби на зглобовите кои можат да имаат корист од употребата на загради и потпори. Овие уреди често се користат како дел од сеопфатен план за третман за управување и ублажување на симптомите поврзани со овие состојби. Еве некои од најчестите заболувања на зглобовите:

Артритис

Преглед: Артритисот е широк поим кој опфаќа различни воспаленија на зглобовите. Двата најчести типа се остеоартритис и ревматоиден артритис.

Употреба на загради: Заградите можат да обезбедат стабилност и да ја ублажат болката кај лицата со артритис со намалување на оптоварувањето на зафатените зглобови. Протезите за колена и загради за зглоб најчесто се користат во управувањето со артритис.

Дознајте повеќе за различните видови на артритис.

Истегнување на лигаментите

Истегнување и кинење на лигаментите

Преглед: Истегнување и кинење на лигаментите се случуваат кога цврстите ленти на сврзното ткиво што ја поврзуваат коската со коската (лигаментите) се истегнати или скинати, често поради ненадејно извртување или траума.

Употреба на протези: Функционалните загради за колено често се користат за поддршка и стабилизирање на коленото зглоб по повреди на лигаментите, како што се кинење на предниот вкрстен лигамент (ACL) или повреди на медијалниот колатерален лигамент (MCL).

Тендонитис

Преглед: Тендонитис е воспаление на тетивите, густите жици кои ги прицврстуваат мускулите на коските. Најчесто ги зафаќа рамената, лактите, зглобовите, колената и петите.

Употреба на протези: Заградите за лактот и заградите за зглоб може да помогнат да се намали оптоварувањето на тетивите погодени од тендинитис, обезбедувајќи олеснување и поддршка за време на активностите.

Бурзитис

Преглед: Бурзитисот е воспаление на мали вреќички исполнети со течност наречени бурси, кои ги амортизираат и подмачкуваат областите каде тетивите и мускулите се лизгаат над коските. Често се јавува во рамената, колковите, колената и лактите.

Употреба на протези: Заградите и потпорите за зглобовите можат да помогнат во минимизирање на движењето во погодените области, намалувајќи ја иритацијата и болката поврзани со бурзитисот.

Нестабилност на зглобовите

Преглед: Нестабилноста на зглобовите може да резултира од повреди на лигаментите, мускулна слабост или вродени фактори. Тоа доведува до чувство на олабавување на зглобовите или тенденција за дислокација или сублуксација на зглобовите (делумно дислокација).

Употреба на протези: Различни загради, како што се загради за колена, загради за рамо и загради за глужд, можат да обезбедат стабилност на ослабените зглобови, намалувајќи го ризикот од дислокација.

Сега, кога ги опфативме заедничките состојби на зглобовите, од суштинско значење е да знаете како да изберете соодветна заграда или поддршка за вашите специфични потреби.

4. Избор на десната заграда или потпора за зглоб

Изборот на вистинската заграда или поддршка за зглоб е од клучно значење за нејзината ефикасност во управувањето со вашата состојба или спречување на повреди. Еве неколку клучни размислувања при изборот на најсоодветната опција:

Консултација со здравствен работник

Пред да купите заграда за зглоб или поддршка, препорачливо е да се консултирате со здравствен работник. Тие можат да обезбедат правилна дијагноза на вашата состојба и да препорачаат најсоодветен уред. Здравствените работници, како што се ортопедски специјалисти или физиотерапевти, имаат експертиза во проценката на вашето здравје на зглобовите и можат да ве водат во донесувањето информирана одлука.

Димензионирање и вклопување

Неопходно е да се осигурате дека вашата заграда се вклопува правилно. Несоодветните протези може да не ја обезбедат потребната поддршка и може да предизвикаат непријатност. Производителите често обезбедуваат водичи за големина за да ви помогнат да го пронајдете вистинското вклопување. Измерете го обемот и должината на зглобот за да ја одредите соодветната големина.

Размислувања за материјал и дизајн

Различни протези се конструирани од различни материјали, од кои секоја нуди посебни придобивки:

 • Неопренови: Обезбедува компресија, задржување на топлина и флексибилност, што го прави погоден за многу загради за зглобови.
 • Еластик: Нуди компресија и поддршка додека овозможува поголем опсег на движења.
 • Метал (шарки или шини): Обезбедува цврста поддршка и стабилизација, вообичаено се користат во загради за колена и глужд.

Разгледајте ги и дизајнерските карактеристики. Некои протези имаат прилагодливи ремени или затворачи кои овозможуваат прилагодување на нивото на поддршка. Протезите со шарки обезбедуваат дополнителна стабилност за специфични зглобови како коленото.

Протези специфични за активност

Вашиот избор на заграда или поддршка за зглоб може да зависи од вашите планирани активности. На пример:

 • Спортски протези: Ако сте спортист, можеби ќе ви требаат загради специфични за спортот дизајнирани за активности како кошарка, трчање или фудбал.
 • Протези на работното место: Ако вашата работа вклучува повторливи движења или кревање тешки предмети, размислете за протезите што ги задоволуваат тие барања.

Од суштинско значење е да изберете протеза што се усогласува со вашиот животен стил и нивото на активност.

Сега кога ја избравте соодветната заграда или потпора за зглобот, ајде да продолжиме да разбираме како ефикасно да ги користите.

5. Ефикасно користење на загради и потпори за зглобовите

Ефикасното користење на загради и потпори за зглобовите е клучно за постигнување на посакуваните резултати. Неправилната употреба може да доведе до непријатност, намалена ефикасност или дури и потенцијална штета. Еве неколку упатства за ефикасно користење на овие уреди:

Ставање и подесување на заградата

Следете ги упатствата на производителот за ставање и прилагодување на заградата. Еве неколку општи совети:

 • Уверете се дека заградата е чиста и во добра состојба пред секоја употреба.
 • Поставете ја протезата правилно над зафатениот зглоб, усогласувајќи ги сите шарки или шини со оската на зглобот.
 • Прицврстете ги ремените или затворачите цврсто, но не премногу тесни. Премногу тесните протези може да го ограничат протокот на крв и да предизвикаат непријатност.

Правилно одржување

Одржувањето на заградата или поддршката за зглоб е од суштинско значење за неговата долговечност и ефикасност. Еве неколку совети за одржување:

 • Редовно чистете ја заградата следејќи ги упатствата на производителот. Повеќето протези може да се мијат рачно со благ сапун и вода.
 • Оставете ја заградата целосно да се исуши на воздух пред повторно да ја користите.
 • Проверете дали има знаци на абење, како што се изнемоштени ремени или оштетени шарки, и заменете ја заградата доколку е потребно.

Потенцијални ризици и мерки на претпазливост

Додека заградите и потпорите за зглобовите можат да бидат неизмерно корисни, постојат потенцијални ризици поврзани со нивната употреба. Бидете свесни за овие ризици и преземете ги неопходните мерки на претпазливост:

 • Иритација на кожата: Долготрајната употреба или слабо поставените загради може да предизвикаат иритација на кожата. Ако забележите црвенило, чешање или непријатност, прекинете ја употребата и консултирајте се со здравствен работник.
 • Мускулна слабост: Премногу потпирајќи се на заградата може да доведе до мускулна слабост со текот на времето. Од суштинско значење е да се балансира употребата на заградата со вежби препорачани од давател на здравствена заштита.
 • Алергии: Некои поединци може да бидат алергични на одредени материјали што се користат во протезите. Доколку почувствувате алергиска реакција, прекинете ја употребата и побарајте лекарска помош.

Измени на животниот стил

Додека заградите и потпорите за зглобовите можат да понудат вредна помош, тие се најефективни кога се користат заедно со модификации на животниот стил и вежби за рехабилитација. Тесно соработувајте со вашиот давател на здравствена заштита за да развиете сеопфатен план за третман кој ги опфаќа вашите специфични потреби.

Сега кога ја опфативме ефективната употреба на загради и потпори за зглобови, ајде да одговориме на некои често поставувани прашања поврзани со овие уреди.

6. Често поставувани прашања

Дали заградите можат да спречат повреди?

Зглобните загради можат да го намалат ризикот од повреди, особено во спортови со голем удар или активности кои ставаат значителен стрес на зглобовите. Сепак, тие не се сигурни и треба да се користат во комбинација со соодветна обука и кондиционирање.

Дали постојат ризици поврзани со долгорочна употреба на заградата?

Долготрајната употреба на заградата може да доведе до мускулна слабост и зависност од заградата. Од клучно значење е да се консултирате со здравствен работник за да го одредите соодветното времетраење на употребата на заградата и да ги вклучите вежбите за зајакнување во вашата рутина.

Како да го исчистам и одржувам мојот зглоб?

Чистењето и одржувањето на заградата на зглобот е од суштинско значење за неговата ефикасност и издржливост. Вообичаено, повеќето протези можете да ги исчистите со рачно миење со благ сапун и вода. Бидете сигурни да ги следите специфичните упатства за нега на вашиот протеза од производителот.

Во овој сеопфатен водич, го истраживме светот на заградите и потпорите за зглобови, од разбирање на нивните типови и заедничките услови што ги решаваат до изборот на вистинскиот за вашите потреби и нивна ефикасно користење. Запомнете дека заградите и потпорите за зглобовите се вредни алатки за управување со проблеми поврзани со зглобовите, но тие секогаш треба да се користат во консултација со здравствените работници за да се обезбеди правилна дијагноза и третман.

Contents