Njohja e shenjave të fshehura të depresionit

Njohja e shenjave të fshehura të depresionit

Disa njerëz me depresion mund të përpiqen të fshehin shenjat nga të tjerët, dhe të tjerët mund të mos e kuptojnë as që kanë depresion. Megjithëse simptoma të njohura siç janë trishtimi ose pashpresa mund të jenë të lehta për tu njohur, simptomat e tjera mund të jenë më pak të dukshme.

Megjithëse disa simptoma të depresionit janë të dukshme, ka shumë shenja të fshehura të depresionit. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se çështje të tjera mjekësore gjithashtu mund të shkaktojnë disa nga të njëjtat simptoma.

Ky artikull diskuton disa nga simptomat më pak të dukshme të depresionit. Ai gjithashtu mbulon shkaqe të zakonshme të depresionit dhe çfarë duhet të bëjë një person nëse ata ose një i dashur përjeton simptomat e mëposhtme.

Ndryshimet e oreksit dhe peshës

Ushqimi shumë ose shumë pak mund të tregojë depresion. Disa njerëz i drejtohen ushqimit për rehati, ndërsa të tjerët humbasin oreksin e tyre ose hanë më pak për shkak të humorit të ulët.

Këto ndryshime në marrjen e ushqimit mund të bëjnë që një person të fitojë ose të humbasë peshë. Ato gjithashtu mund të ndikojnë në nivelin e humorit dhe energjisë.

Mund të ketë edhe faktorë fiziologjikë në lojë. Për shembull, ekziston një lidhje midis yndyrës së tepërt të trupit dhe rritjes së inflamacionit në trup. Kjo, nga ana tjetër, mund të luajë një rol në zhvillimin ose ashpërsinë e simptomave të depresionit.

Ndryshimet në zakonet e gjumit

Ekziston një lidhje e fortë midis humorit dhe gjumit. Mungesa e gjumit mund të kontribuojë në depresion, dhe depresioni mund ta bëjë më të vështirë për të fjetur. Hulumtimi

sugjeron që privimi kronik i gjumit mund të kontribuojë në depresion. Kjo mund të jetë për shkak të ndryshimeve neurokimike në tru.

Sidoqoftë, gjumi më shumë se zakonisht mund të jetë një shenjë që një person mund të ketë depresion.

përdorimi i alkoolit ose drogës

Disa njerëz me çrregullime të humorit mund të përdorin alkool ose drogë për t’i ndihmuar ata të përballen me emocione negative, siç janë trishtimi, vetmia ose pashpresë.

Ankthi & amp; Shoqata e Depresionit të Amerikës (ADAA) raporton se në Shtetet e Bashkuara, rreth 1 në 5 persona me ankth ose një çrregullim humori siç është depresioni gjithashtu kanë një çrregullim të alkoolit ose përdorimit të substancave. Në të kundërt, e njëjta pjesë e atyre me një çrregullim të përdorimit të alkoolit ose substancave gjithashtu ka një çrregullim të humorit.

vetë-biseda negative

Vetë-biseda negative është një dialog i brendshëm që është i dëmshëm dhe vetë-kritik. Shumë njerëz me depresion përjetojnë vetë-bisedë negative dhe të paracaktuar ndaj mendimeve të dëmshme, kritike ndaj vetvetes.

Megjithëse ka një hulumtim të kufizuar mbi efektet afatgjata të vetë-bisedës negative, hulumtimi ka zbuluar se ka efekte të dëmshme në mirëqenien dhe funksionin njohës.

Lodhja

Të ndjehesh tepër i lodhur është një simptomë shumë e zakonshme e depresionit. Disa hulumtime sugjerojnë që më shumë se 90% e njerëzve me depresion përjetojnë lodhje.

Edhe pse të gjithë ndjehen të lodhur herë pas here, njerëzit që kanë lodhje të rëndë ose të vazhdueshme – veçanërisht nëse shoqëron simptoma të tjera – mund të kenë depresion të fshehur.

Lumturia e detyruar

Ndonjëherë, njerëzit i referohen depresionit të fshehur si "depresion të buzëqeshur". Arsyeja për këtë është se njerëzit që fshehin simptomat e tyre mund të sigurojnë që fytyra e tyre të duket e lumtur ndërsa në shoqërinë e të tjerëve.

Sidoqoftë, mund të jetë e vështirë të vazhdosh këtë lumturi dhe pozitivitet të detyruar. Me kalimin e kohës, maskë mund të rrëshqasë, dhe një person mund të tregojë shenja trishtimi, pashpresa ose vetmie.

Më pak optimistë se të tjerët

Ekziston një teori që njerëzit me depresion mund të shfaqin një tipar të quajtur "realizëm depresiv". Kjo do të thotë që ata mund të jenë më të sakta në pikëpamjen e tyre për ngjarjet dhe kontrollin që ata kanë mbi ato ngjarje sesa njerëzit pa depresion.

Të jesh më realist ose pesimist se të tjerët mund të jetë një shenjë depresioni, veçanërisht nëse personi ka simptoma të tjera të mundshme të depresionit.

Humbja e përqendrimit

Kur një person udhëton gjatë bisedave ose humbet trenin e mendimit të tyre, kjo mund të tregojë çështje me kujtesën dhe përqendrimin. Issuesështje të tilla janë një simptomë e zakonshme e depresionit.

Një studim më i vjetër i vitit 2014 sugjeron që këto vështirësi me përqendrimin dhe përqendrimin mund të përkeqësojnë ndikimin shoqëror të depresionit duke e bërë jetën e punës dhe marrëdhëniet personale më sfiduese.

Për më tepër, një përmbledhje narrative e vitit 2018 vëren se mosfunksionimi konjitiv është një aspekt kryesor i çrregullimit depresiv të madh (MDD). Kjo mund të ndikojë ndjeshëm në jetën shoqërore të një personi, të kthehet në punë dhe produktivitetin e vendit të punës.

mosinteresim në hobi

Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor rendit një "humbje interesi ose kënaqësie në hobi dhe aktivitete" si një nga simptomat e tregimeve të depresionit. Mosmarrëveshja në aktivitete që një person i shijonte mund të ishte një nga shenjat e para që njerëzit e tjerë i vërejnë kur i dashuri i tyre ka depresion.

Dhimbjet fizike dhe çrregullimet e shëndetit

Depresioni është një gjendje e shëndetit mendor, por gjithashtu mund të ketë pasoja fizike. Përveç ndryshimeve të peshës dhe lodhjes, simptoma të tjera fizike të depresionit të fshehur për të parë përfshijnë:

 • dhimbje shpine
 • Kushtet e dhimbjes kronike
 • Problemet e tretjes

Ata mund të bëhen më të qetë dhe të tërhequr, ose mund të jenë të zemëruar dhe të irrituar.

Shumë njerëz nuk e shoqërojnë zemërimin dhe nervozizmin me depresionin, por këto ndryshime të humorit nuk janë të pazakonta në mesin e atyre me gjendje. Në vend që të duken të trishtuar, disa njerëz me depresion të fshehur mund të shfaqin nervozizëm dhe zemërim të hapur ose të shtypur.

makinë seksi të ulët

Disa profesionistë të kujdesit shëndetësor konsiderojnë ndryshime në seksin e makinës një tregues kryesor kur diagnostikoni episodet e simptomave depresive. Në një studim të vitit 2018, depresioni më i rëndë u shoqërua me mosfunksionim seksual më të rëndë. Ky mosfunksionim përfshinte telashe me funksionin seksual, dëshirën dhe kënaqësinë.

Ekzistojnë disa arsye pse dëshira e një personi mund të ulet kur kanë depresion. Këto përfshijnë:

 • Humbjen e interesit në aktivitete të këndshme, siç është seksi
 • Lodhja dhe nivelet e ulëta të energjisë
 • Vetëvlerësimi i ulët

Shkaqet e zakonshme të depresionit

Shkencëtarët ende nuk e dinë shkakun e saktë të depresionit. Sidoqoftë, shumë ekspertë mendojnë se disa faktorë luajnë një rol në fillimin e tij, duke përfshirë:

 • Gjenetikën: Depresioni mund të funksionojë në familje. Të kesh një të afërm të ngushtë me gjendjen mund të rrisë rrezikun e një personi për ta zhvilluar vetë.
 • Dallimet biologjike dhe kimike: Ndryshimet fizike ose pabarazitë kimike në tru mund të kontribuojnë në zhvillimin e depresionit.
 • Hormonet: Ndryshimet hormonale ose pabarazitë në trup mund të shkaktojnë ose shkaktojnë depresion. Për shembull, shumë njerëz përjetojnë depresion pas lindjes pas lindjes.
 • Trauma ose stresi: Periudhat e stresit të lartë, ngjarjet traumatike ose ndryshimet kryesore të jetës mund të shkaktojnë një episod të depresionit tek disa njerëz.
 • Tiparet e personalitetit: Të kesh vetëvlerësim të ulët ose të jesh pesimist, për shembull, mund të rrisë rrezikun e depresionit.
 • Sëmundje të tjera: Të kesh një gjendje tjetër të shëndetit mendor ose fizik ose marrjen e ilaçeve të caktuara mund të rrisë rrezikun e depresionit.

çfarë të bëni nëse mendoni se keni depresion të fshehur

Njerëzit që besojnë se mund të kenë depresion të fshehur duhet të kontaktojnë një mjek ose profesionist të shëndetit mendor. Këta profesionistë mund të ndihmojnë në krijimin e një diagnoze dhe të rekomandojnë një kurs trajtimi.

Hapat e tjerë për të menaxhuar depresionin mund të përfshijnë:

 • Reduktimin e stresit, të tilla si përmes meditimit, ushtrimeve të frymëmarrjes së thellë ose yoga
 • Përmirësimi i vetëvlerësimit Përmes vetë-afirmimeve pozitive
 • adamour çfarë është ajo

 • duke u shoqëruar me të tjerët, megjithëse kjo mund të jetë sfiduese me depresionin
 • Angazhimi në aktivitete që personi i përdori për të shijuar
 • duke ushtruar rregullisht
 • Ushqimi i një diete të ekuilibruar
 • Kërkimi i familjes ose miqve për mbështetje
 • Bashkimi i një grupi mbështetës

çfarë të bëni nëse një i dashur Njëri ka depresion të fshehur

Nëse një i dashur duket se ka shenja të depresionit të fshehur, një person mund të përpiqet të flasë me ta për simptomat e tyre dhe të ofrojë mbështetje dhe këshilla jo -gjykuese.

Veprimet mbështetëse përfshijnë:

 • Inkurajimi i personit të kërkojë trajtim
 • Ofrimi për t’i shoqëruar ato në emërime
 • Planifikimi i aktiviteteve të këndshme Së bashku
 • duke ushtruar së bashku
 • duke i inkurajuar ata të shoqërohen me të tjerët

Mirëqenia e tyre mendore.

Marrja e ndihmës për depresionin

Njerëzit me simptoma depresioni duhet të marrin në konsideratë kërkimin e ndihmës nga një profesionist i kujdesit shëndetësor, siç është mjeku ose psikoterapisti. Ata gjithashtu mund të dëshirojnë të marrin mbështetje nga të dashurit.

Burime të tjera të ndihmës për njerëzit me kushte të shëndetit mendor dhe çrregullime të humorit përfshijnë uebfaqen e ADAA -s dhe listën e grupeve mbështetëse të Shëndetit Mendor të Amerikës.

Parandalimi i vetëvrasjeve

Nëse e njihni dikë në rrezik të menjëhershëm të vetë-dëmtimit, vetëvrasjes ose dëmtimit të një personi tjetër:

 • Bëni pyetjen e vështirë: "A po e konsideroni vetëvrasjen?"
 • Dëgjoni personin pa gjykim.
 • Telefononi 911 ose numrin lokal të urgjencës, ose bisedoni me tekst me 741741 për të komunikuar me një këshilltar të trajnuar të krizës.
 • Qëndroni me personin derisa të arrijë ndihma profesionale.
 • Mundohuni të hiqni çdo armë, ilaçe ose objekte të tjera potencialisht të dëmshme.

988 vetëvrasja dhe kriza e jetës është në dispozicion 24 orë në ditë në 988. Gjatë një krize, njerëzit që janë të vështirë për të dëgjuar mund të përdorin shërbimin e tyre të preferuar të stafetës ose thirrni 711 atëherë 988.

Klikoni këtu për më shumë lidhje dhe burimet lokale.

Përmbledhje

Jo të gjithë me depresion do të shfaqin simptomat tipike të trishtimit dhe dëshpërimit. Ndonjëherë, shenjat e vetme që një person mund të tregojë janë fizike, të tilla si lodhja, pagjumësia ose ndryshimet në peshë.

Shenjat e tjera të depresionit të fshehur mund të përfshijnë përdorimin e alkoolit ose drogës, të qenit irritues ose i zemëruar dhe humbjen e interesit për aktivitete të këndshme siç janë seksi dhe hobi.

Njerëzit e shqetësuar se një i dashur ka depresion të fshehur duhet të përpiqet të flasë me ta për simptomat e tyre dhe të ofrojë mbështetje dhe këshilla jo -gjykuese. Individët që dyshojnë se kanë depresion duhet të konsiderojnë diskutimin e tij me një mjek ose profesionist të shëndetit mendor.

Lexoni artikullin në spanjisht.

 • Shëndeti mendor
 • Psikologjia/Psikiatria

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik,, institucionet e kërkimit akademik, dhe revista dhe shoqata mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale